FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

И книгите в обществените библиотеки под „карантина“

И книгите в обществените библиотеки под "карантина"

Снимка: БГНЕС
Как се използват книгите в обществените библиотеки при коронавирусната пандемия, за да са безопасни? В Благоевград след всяко тяхно връщане, те са поставяни под 72-часова карантина.

Още по темата

7 авг 2020 20:40

4

За целта е закупена специална машина, която дезинфекцира книгите. „Тя е с UW лампа, може да ароматизира книгите, до 6 книги се слагат вътре, стоят 30 секунди за да е пълна дезинфекцията, след което се изваждат и книгите са готови за употреба от читателите.

Всеки, който идва да връща книжките, първо се дезинфекцират, когато ги вземат те вече са дезинфекцирани така, че да нямат притеснения читателите“, обяснява пред БНТ Емилия Малешевска, завеждащ „Читалня, справочен отдел и изкуство“.

През следващите седмици освен книгите, които в момента се връщат от читатели, от библиотеката ще започнат обработка по новата технология и на издания, които се пазят повече от 60 години в хранилищата на културната институцията.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!