FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Историческото завръщане на бизоните в Родопите

Европейски бизони живеят на свобода в Родопите за първи път от Средновековието, съобщава rewildingeurope.com.

Това лято пет женски и два мъжки бяха освободени от заграждението си и вече кръстосват ловния резерват „Студен кладенец“, където екипът на Rewilding Rhodopes следи тяхното поведение и движение ежедневно.

„Животните отново заемат своето място в природата, намират вода и храна, учат се да се предпазват от вълци и чакали и изследват предизвикателния терен“, казва Христо Христов, който е част от Rewilding Rhodopes.

Добрата новина – вече има и малко бизонче

Добрата новина не завършва с пускането на свобода на стадото бизони. Една от женските вече е родила – това е първото бизонче, родено на юг от Дунав от Средновековието насам. Малкото носи името Надежда и заедно с майката се справят добре в дивата природа.

„Много сме развълнувани от новото попълнение. Бизончето се роди в една от най-дивите части на резервата и оттогава следва стадото. Този млад бизон е символ на надеждата за биоразнообразието в Родопите. Ето защо я кръстихме Надежда“, споделя Христов.

Докато живеят свободно в Родопите, бизоните ще съжителстват с елени, вълци, лешояди и много други редки и застрашени видове.

Те ще имат положително въздействие върху местната дива природа.

„Европейският бизон ще донесе редица ползи за дивата природа и хората. Съществуващото стадо вече се превърна в голяма атракция за посетителите и ще ни помогне да развиваме туризма, базиран на природата тук“, споделя Христо Христов.

Rewilding Europe работи за възстановяване на европейската популация от бизони в Източните Родопи от края на 2013 г., когато пет животни пристигнаха в „Студен Кладенец от Германия.

През ноември 2017 г. още два бизона бяха дарени от зоопарка Зул в Германия, бивш резерват за дивеч, посветен на развъждане на застрашени европейски видове. Целта пред Rewilding Europe и Rewilding Rhodopes е да увеличат броя на бизоните в Родопите, за да бъде създадена по-здрава развъдна група.

Изчезването и възстановяването на популацията

Европейският бизон е бил широко разпространен в голяма част от Европа. В България той изчезва като вид през Средновековието.

Заради засиления лов и загубата на местообитания той изчезва като свободен вид в началото на ХХ век.

Благодарение на различни програми популацията на европейския бизон се възстановява в Централна и Източна Европа, главно в Полша и Беларус.

Техният брой в дивата природа в момента е около 4000.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!