FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Интерконекторът с Гърция – готов през октомври

Интерконекторът с Гърция - готов през октомври

Снимка: БГНЕС
По инициатива на министър Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката се проведе среща за отчитане на дейностите по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB). В срещата участваха изпълнителнителните директори на проектната компания „Ай СИ Джи Би“ ЕАД от българска и от гръцка страна – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби – „Коринт Пайпуър“, на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – „Консорциум Тибей“, съобщиха от пресцентъра на енерийното министерство.

Още по темата

8 яну 2020 12:08
11 ное 2019 12:55

268

Министър Теменужка Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. По думите й въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Представителите на „Коринт Пайпуър“ увериха, че производството на тръби се реализира по график. През месец февруари ще се осъществи доставката на необходимите тръби за изграждането на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!