FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Имотният пазар в Пловдив – нови и по-просторни жилища

Динамичен имотен пазар и ръст на сделките с жилища в Пловдив отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 7 ноември в града. Наблюдаваме 5-процентов ръст на сделките в Пловдив и региона спрямо същия период на миналата година, отбеляза брокерът Стефан Моллов. Данните на агенциите за недвижими имоти показват, че  средната цена на жилище в града под тепетата е 771 евро/кв. м., което е с 30% по-ниска спрямо средната цена на имот в София и с 12% по-ниска в сравнение с апартаментите във Варна. Именно това е причина за големия интерес към жилищата в Пловдив, смятат експертите. Друг сериозен плюс за имотния пазар в града и региона е завишеното предлагане на имоти ново строителство с по-големи размери. Статистиката показва, че интерес към закупуване на жилище в Пловдив и региона имат както хора от цялата страна, така и българи, които живеят в чужбина.

Проучване на Пощенска банка сочи, че 55% от хората, които нямат собствен дом планират да закупят такъв, като 48% смятат да финансират сделката с банков кредит. „Търсят се по-големи жилища, основно тристайни над 90 кв. м. Факторите при избора на жилище са инфраструктурата, зелените площи и цената“, обясни Николай Лазаров, началник управление „Продажби и индивидуално банкиране“ в Пощенска банка. Данните показва, че през първите 5 месеца средната сума на жилищния кредит в била 56 500 евро, което е с 5300 евро повече спрямо средната сума за същия период на 2018 година.  Хората, които финансират покупката на жилище с банков кредит, са предимно висшисти, с доход между 900 и 2000 лева.

Експертите, включили се в бизнес закуската на Imoti.net в Пловдив, са категорични, че и през следващата година имотния пазар ще бъде динамичен.

Бизнес закуската е част от проекта Годишни награди на Imoti.net, който насърчава добрите практики в сектора и, който се осъществява с генералното партньорство на Пощенска Банка и подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.

Imoti.net
е уеб платформата с най-качествени онлайн обяви за недвижими имоти. Тя е част от Investor Media Group, а цялостната мисия на сайта е да създава и подкрепя инициативи, които стимулират прозрачното развитие на бизнеса с имоти в полза на потребителите.  Отскоро Imoti.net разполага с иновативна функционалност, която експертите определят като ключова за пазара на недвижима собственост в бъдеще – 360-градусови обиколки на имотите. Благодарение на тях потребителите могат бързо, лесно и удобно да разгледат желания апартамент. Поредицата на Imoti.netДоверен брокер“ пък предлага  съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти, благодарение на които потребителите да могат да вземат информирано решение в свой интерес по всяко време.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!