FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Изследват в София отровената риба от р. Марица

Изследват в София отровената риба от р. Марица

Снимак: Bulgaria ON AIR
Все още не са готови лабораторните данни за отровената риба в р. Марица. Днес част от умрялата риба ще бъде изследвана в специализирана лаборатория в София, съобщи Bulgaria ON AIR.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Пазарджик и Басейнова дирекция съобщиха, че замърсяването е преустановено.

Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталация за преработка на отпадъци за източник на замърсяването. В региона са проверени няколко промишлени обекта. Пробите показват завишено количество на вредни вещества в отпадните води на инсталацията. Става въпрос за т. нар. мленки във водата или неразтворими вещества от пластмаса. 

Според закона е възможно да се стигне до лишаване от свобода за отговорните за екобедствието в Марица, както и парични санкции. Прокуратурата образува досъдебно производство по случая.

Очакват се също и резултатите от взетите проби от река Чая над Асеновград. Екоинспекцията в Смолян проверява сигнал за мъртва риба там. В местни медии са появиха кадри, на които се вижда рибата, както и жълта пяна в реката край село Бачково.

Сигналът е изпратен и до инспекцията по околната среда и водите в Пловдив. Експерти от регионалната лаборатория са взели проби от водата.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!