FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Излекувани от COVID-19 станаха донори на кръвна плазма

Мартин Христов и Даниел Страхинов успяват да се преборят с коронавируса, след което решават да станат дарители на кръвна плазма, пишат от bTV. 

Мартин разбира, че се е заразил в средата на юли, след като имал леки симптоми като главоболие и световъртеж. Решил да си направи тест, който се оказал положителен за COVID-19.

Приятелят му Даниел също се оказва с положителен тест. При него симптомите били същите. В следствие изгубил обонянието си, а това продължава и до днес.

„Бяхме прочели преди това за плазмата като начин на лечение. След като разбрахме, че сме заразени си зададохме въпроса какво можем да направим“, споделиха двамата. 

За да станете дарител на кръвна плазма трябва да сте изкарали вируса преди 28 дни, да имате негативен PCR тест, да сте над 50 кг, да сте между 18 и 55 години и да сте в добро физическо състояние, обясниха още Мартин и Даниел. 

„Самият процес е почти като даряването на кръв, даже става в съседната врата в Националния център по кръводаряване“, обяснява Мартин. 

„В началото се минава един тест за антитела, хора, които са изкарали вируса по-тежко са по-добри дарители, защото имат по-висока концентрация на антитела“, посочва Даниел. 

И двамата са категорични, че човек още на следващия ден започва да се чувства добре, а след 72 часа може пак да дари кръвна плазма. 

„До 10 пъти може да се дари плазма, като преди всяко даряване се тества дали човек все още е в добра кондиция да дарява“, обясни Даниел.

И двамата са дарили кръвна плазма два пъти в рамките на две седмици и имат намерения да го направят отново.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!