FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Иван Вазов, Център и Изток са най-желаните столични квартали

Сред кварталите в София най-бързо поскъпват жилищата в Люлин, сочат данни на компания за недвижими имоти.

Средната цена на апартаментите в Люлин е 722 евро за кв. м към средата на миналата година, което е ръст със 7,44% за година.

Основната причина за това може би е фактът, че жилищата в Люлин все още са едни от най-евтините в столицата. Това стимулира интереса на купувачите, а с нарастването на цените Люлин се доближава до останалите райони в София.

По-евтини са апартаментите в Обеля (средно 710 евро за кв. м) и в кварталите Сердика и Свобода (705 евро за кв. м). Като в тези райони цените също нарастват с изключително бързи темпове – 7,25% ръст за година в Обеля и 6,17% в Сердика и Свобода, пише „Труд“.

В още няколко столични квартала апартаментите вървят под 900 евро за квадрат – например в Овча купел (893 евро), Надежда (822 евро), Дружба (844 евро), Суха река и Хаджи Димитър (по 818 евро).

Като цените на апартаментите във всички тях са нараснали с над 6% за година и така изпреварват повишението на цените в по-скъпите столични квартали. Разбира се има и някои изключения.

В Красна поляна, където цените са сравнително ниски – средно 786 евро за квадрат, цените също вървят нагоре със стабилни темпове от 5%, но увеличението е по-малко отколкото в Дружба, Суха река и Хаджи Димитър.

Средната цена на жилищата в столицата достигна 1035 евро на кв. м, при 985 евро/кв. м година по-рано. Това представлява ръст от 5,34%. Най-скъпо продължава да е в Иван Вазов, Център и Изток, съответно с 1482 евро, 1442 евро и 1422 евро за кв. м. Апартаментите в тези най-желани райони също поскъпват с много бързи темпове от 4,5-5% годишно.

Челната петица на кварталите с най-скъпи жилища се допълва от Лозенец (1391 евро/кв. м) и Яворов (1285 евро/кв. м). Повишението на цените в тези два квартала е с почти едни и същи темпове – малко над 4%.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!