FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

За насъщния: Харчим 19% за храна, средно в ЕС – 12%, в Англия – едва 8%

През 2018 година домакинствата в Европейския съюз (ЕС) са изразходвали над 1,047 трилиона евро (което се равнява на 6,6% от БВП на ЕС) за „храна и безалкохолни напитки“, показват резултати от проучване на Евростат.
Това представлява 12,1% от общите им разходи за потребление и се нарежда като третата най-голяма категория разходи на европейските домакинства след тези за „жилища, вода, електричество, газ и други горива“ (24% от разходите) и за „транспорт“ (13,2%).

Според Евростат домакинствата в Румъния са използвали през миналата година за храна и безалкохолни напитки над една пета от общите харчове (цели 27,8%). Следващите страни-членки с най-високи дялове бяха Литва (20,9%) и Естония (19,6%), допълва БНР.

На четвърта позиция е България с разходи за храна, равняващи се на 19,1% от общите харчове на българските домакинства.

През 2018-а година в нашата страна за храна са били изхарчени 6,7431 млрд. евро, което се равнява на 12% от БВП.
На другия полюс с разходи за храна под 10% са четири страни от ЕС начело с Обединеното кралство (едва 7,8% от общите харчове на британските домакинства), Ирландия (8,7%), Люксембург (9,1%) и Австрия (9,7% от общите разходи на домакинствата).

Между 2008- а 2018-а година делът от общите разходи на домакинствата за храна намалява или остава стабилен в повечето членки на ЕС, като най-голямо намаление е регистрирано в Литва (от 24,8% през 2008-а до 20,9% през 2018-а, или спад с 3,9 процентни пункта), следван от Полша (понижение с 3,4 процентни пункта) и Малта (с 3 процентни пункта).

За разлика от тях, разходите на домакинствата за храна се увеличиха в 10 държави-членки на ЕС, като най-голямо увеличение е регистрирано в Чехия и Словакия (повишения с 1,4 процентни пункта), Холандия (с 1 процентен пункта) и Унгария (с 0,8 процентни пункта).

Според Евростат разходите за храни и безалкохолни напитки в България десет години по-рано (през 2008 година) са представлявали 20,4% от общите харчове на домакинствата и в размер на 5,2163 млрд. евро, което се е равнявало тогава на 14,0% от БВП на нашата страната. Това означава, че в рамките на последните десет години разходите за храна като процент от общите разходи са намалели с 1,3 процентни пункта.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!