FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Захариева вярва: Няма връзка между „Турски поток“ и изгонения дипломат

Не мисля, че изказванията на президента Путин за „Турски поток“ имат общо с предприемане на реципрочната мярка по гоненето на български дипломат, обяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията „Западни Балкани“, която се състои в София.

„Очаквано беше, въпреки че много се забави реакцията на руската страна. Още в края на октомври говорителят на външно министерство направи съвсем кратък коментар тогава, когато ние обявихме за персона нон грата техен дипломат, че най-вероятно тяхната реакция ще бъде реципрочна мярка така, както се случи скоро в Германия. Така че не мисля, че има връзка между двете събития“, добави още тя, цитирана от „Фокус“.

Още по темата

6 дек 2019 22:25

25

5 дек 2019 13:30

17

5 дек 2019 10:36

100

По думите й посочването на конкретен дипломат е задължително. „Те посочват, като идеята е наистина да бъде от същия ранг. Те посочват точно кой дипломат да бъде определен за персона нон грата“, обясни външният министър. „Не е тайна, че не само Русия има геостратегически интерес към Балканите. Имат и страни от Близкия Изток, има и Китай, има и Турция. И в същото време като че ли Европейският съюз, все още не всички държави от него, са готови да започнат преговори с Република Северна Македония и Република Албания“, допълни Захариева.

Тя напомни, че решението за започване на преговори за членство в ЕС на двете страни се отлага вече три пъти. По думите на външния министър българската позиция относно европейската перспектива на Западните Балкани неслучайно винаги е била много ясна и непроменена.

„Ние считаме, че от интерес на България, а и от интерес на Европейския съюз, страните от Западните Балкани трябва да вървят по пътя на демократичните реформи, промени, добросъседство, просперитет и икономическо развитие, така че всичко да бъде добре“, заяви Екатерина Захариева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!