FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Затваря се законовата вратичка, позволила повечето високи сгради в столицата

Затваря се законовата вратичка, позволила повечето високи сгради в столицатаЗатваря се законовата вратичка, позволила повечето високи сгради в столицата

Затваряне на законовата вратичка, която позволи в София да се построят твърде много високи сгради – това постигат промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, гласувани на второ четене в регионалната комисия в парламента.

Депутатите приеха нови ограничения за позволената височина. Зони за небостъргачи ще има, но броят и местоположението им няма да се определя от закона, а от новия устройствен план на столицата и от „Визия на София“, като се отчете общественото мнение. Очаква се промените да бъдат гласувани в пленарна зала в следващите седмици.

Чл.27, ал.3 – така се нарича вратичката в Закона за устройството и застрояването на Столична община, дала възможност на проектанти и инвеститори да издигнат повечето от новите високи сгради в столицата. На второ гласуване в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление текстът на алинеята, свързана с покриване на калканите беше прецизиран, заяви Александър Ненков.

„Всичките високи сгради почти, които виждате в София, най-новите и най-високите, са именно, които са се възползвали от този член и този пропуск в закона. Поради тази причина ние възприехме някои по-крайни подходи, и даже между първо и второ гласуване нашите предложения са доста по-рестриктивни“, обясни той.

„Първо наложихме да има 75 м таван кота корниз на височината на тези сгради. Защото законът трудно би могъл да бъде съвършен и да обхване всяка една хипотеза. Следователно възприехме варианта, в който да има все пак таван. И колкото и каквито вратички да намирате в закона, защото инвеститорският интерес е огромен, особено на тези цени на имотите, да има таван“, заяви Ненков.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!