FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Заради кризата: 5-звездни хотели в София с по-евтини стаи от 4-звездни

Ценова война се наблюдава при градските бизнес хотели в София, особено в най-високата категория. В резултат се стига до следния парадокс: 5-звездни хотели предлагат по-ниски цени от 4-звездни. Това каза Мартина Божанска, директор „Маркетинг и продажба“ в един от елитните столични хотели, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Божанска е използвала независим софтуер на международна компания за следене на цените на нощувките. Извадката показва, че на 22 декември м.г. клиент е можел да наеме за 56 евро стая в 5-звезден хотел, част от световна верига, в бизнес зоната на София. В същия ден в същия район на града два 4-звездни хотела са предлагали стаи съответно по 63 евро и по 65 евро.

Друг пример: в началото на януари т.г. стая в 5-звезден хотел в центъра на София е струвала 62 евро, а 4-звездният му конкурент със същата локация е бил на цена 71 евро. При сравнението е взета предвид най-ниската категория стаи в наблюдаваните обекти.

„4-зведните хотели в София остават обезоръжени, те нямат полезни ходове, защото са свалили цените в резултат на пандемията, а и по принцип няма как да предложат повече услуги от 5-звездните.“, каза Божанска пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Един бизнес хотел има фиксирани разходи. Нещо повече – при положение, че заетостта е паднала драстично спрямо времето отпреди пандемията и туристическите обекти са лишени от възможност за допълнителни приходи, това увеличава себестойността на нощувката“, обясни гостът.

По думите й заетостта в софийските хотели е намаляла със 70-75% в резултат на пандемията, ограничителните мерки и намалението на пътуванията в световен мащаб. А средните цени са с 20-30% по-ниски, което се отразява негативно и на основния показател RevPAR – приход от стая.

„От март 2020 г. предимно българи се настаняват по софийските хотели. Големи пазари като Германия и Великобритания бяха изместени от Румъния, Северна Македония и др. съседни страни“, обясни Мартина Божанска.

Креативност – това е другата ключова дума за хотелската индустрия през 2020 г. За да се преборят със спада на заетостта и приходите, хотели започнаха да отдават стаи за офиси.

„Може да си наемете хотелска стая за личен ресторант, където да бъдете обслужени с гурме-меню. И дори стая и със собствен спа-център – със сауна и джакузи“, допълно Божанска

Вижте целия разговор въввидеото.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!