FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, заразените ще скочат много

България е една от страните в света с най-ниска скорост на нарастване на заразените с коронавирус. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е и член на Медицинския съвет, в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Д-р Симидчиев обясни, че случаите в рамките на всеки 10 дни се увеличават двойно, докато държави като Англия, Германия, Франция удвояването е на всеки два дни, в Сърбия е на 5 дни. 

Специалистът допълни, че скоростта на нарастване на заразените в държави, в които няма програма за БЦЖ ваксина, всъщност е много по-голяма. В това отношение страната ни има късмет. 

„Ваксината е активна само, докато въпросният бацил е жив в нашия организъм, затова тя се прави няколко пъти, докато човек навърши 18 години“, каза д-р Александър Симидчиев. 

За да се прекъсне една епидемия, трябва заразените хора да станат малко. За това трябва да има ваксина, но в случая няма такава и повече хора трябва да преболедуват. Ваксините са начин уж да се заразим, но да не боледуваме, обясни д-р Симидчиев.

„Постоянно се работи, има поне 6 проучвания за ваксини, но за да се стигне до прилагането на ваксина, рискът трябва да е по-нисък от риска при заболяване. Ние трябва да сме много сигурни в нейната безопасност“, каза още Симидчиев. 

Специалистът е категоричен, че ако мерките в момента бъдат нарушени, заболяваемостта ще нарасне много. Вирусът е познат от 3 месеца и половина и е много трудно да се правят прогнози. 

Вирусът има една единствена цел – да заразява. И когато ние му позволяваме – това ще става.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!