FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Доставят нова партида ваксини срещу грип, но ще стигнат ли?

Първата партида на противогрипната ваксина в аптечната мрежа е изчерпана, предупреждават от бранша. 

88 000 дози са изкупени от началото на септември, т.е. за по-малко от месец. Така от два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа. Очаква се до 10 дни да има нов внос, но аптекари де опасяват, че отново ще бъдат изкупени с бързи темпове.

С наближаването на грипния сезон търсенето на ваксини расте. Динка Йотова също иска да се ваксинира. „Аз се ваксинирам от последните 5 години, понеже съм бивша детска учителка и съм била винаги в контакт с деца“, споделя тя пред Bulgaria ON AIR.

Жената е търсила ваксина в няколко аптеки, но без успех. Причината – всички дози са изчерпани.

По данни на Асоциацията на собствениците на аптеки от началото на септември в аптечната мрежа са били доставени 88 000 дози, но всички количества вече са изкупени.

Все пак ще дойдат повечето след десетина дни, когато ваксината бъде получена и надявам се повечето да могат да се ваксинират, макар че при всички случаи ще има и такива, които няма да могат. Защото няма да е достатъчна. Търсенето е повече от предлагането в момента“, каза Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според пулмолога д-р Aлександър Симидчиев най-важно е да се имунизират хората с рискови заболявания, както и тези над 65 г.

„Опасността да карат стандартния грип тежко или фатално е голяма. По време на пандемията Ковид-19 съществува и друг риск. Oт медицинска гледна точка, е възможно да се заразим едновременно с коронавирус и със сезонния грип. Ако се заразим с двете, ще изкараме заболяване, което е средно по тежест, защото имунната ни система, реагирайки срещу едната, ще се активизира и срещу другата“, посочи д-р Симидчиев.

В аптечната мрежа ще бъдат доставени още 252 000 противогрипни ваксини. А други 180 000 безплатни дози са предвидени за 12% от хората над 65 г. Техният внос обаче все още се очаква и на този етап не е ясно кога ще бъдат на разположение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!