FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Докога непълнолетните ще са с леки наказания за убийства?

770 непълнолетни с прояви на насилие и агресия само за 1 година. Това е една от причините управляващите да предложат поправка, с която да не е задължително прилагането на нормата в Наказателния кодекс за намалена присъда при тежко престъпление, извършено от непълнолетен.
Пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Маноил Манев изнесе и друга статистика – за 2018 г. на отчет в детска педагогическа стая за различни правонарушения са водени 9098 непълнолетни и малолетни деца.

Според него, когато хулиганското поведение на деца не се наказва още в началото, те знаят, че остават безнаказани.

„След срещата с бащата на убитото момиче в Галиче, премиерът възложи тази поправка да се случи бързо, но след дебат с експертите по наказателно право, за да е работеща“, каза депутатът в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му смисълът е да няма 100-процентова гаранция, че каквото и да извърши непълнолетният, навършил 16 години, че каквато и присъда да получи, тя задължително ще бъде намалена от 5 до 12 години.

Депутатът изтъкна, че освен това Наказателният кодекс е създаден през 1968 г. и едва ли някой би оспорил, че между непълнолетните тогава и непълнолетните сега разликата е огромна.

Манев обясни още, че се предвижда поправката да засегне престъпления против личността – побоища, убийства, тежки телесни повреди, блудства, изнасилвания.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!