FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Данъчни влизат в клас, да обучават децата

Данъчни влизат в клас, да обучават децата

Снимка: БГНЕС
Данъчните служители ще влязат в клас, за да учат децата на финансова и гражданска отговорност. Това предвижда Национална агенция за младежта 2021 – 2030.

В плана се предвижда модернизацията на системата за образование и обучение на най-младите у нас. Според анализа и към момента качеството, приобщаващият характер и съответствието на образованието и обучението с нуждите на пазара на труда продължават да бъдат предизвикателство, съобщава „Монитор“.

„Демографските тенденции и  увеличаващият се недостиг на умения означават, че България трябва да инвестира повече в квалификацията на своята настояща и бъдеща работна сила. Показателно е, че основен приоритет на държавната политика е именно образованието и инвестицията в преподавателите, материалната база и техническата обезпеченост на българските училища и университети. То следва да се развива както в областта на формалното обучение, така и в областта на неформалното образование и ученето през целия живот. Образованието е ключов фактор за бъдещето на всеки млад човек, то предопределя активното му гражданско участие, шансовете му за професионална реализация и качествен живот“, пише още в документа.

От него става ясно, че училището и образованието стоят високо в ценностната система на младите хора на възраст 15-17 г. 82% от тях ходят на училище, за да получават знания и да се образоват, 60% – за да имат професия. Въпреки това младите хора проявяват критичност по отношение на използваните методи на преподаване, учебната програма, организацията в училище. В документа е записано още, че младите смятат, че подготовката, която получават за своята бъдеща професионална и житейска реализация, е недостатъчна, че практическите часове в училище са малко и че е нарушена връзката между образованието и пазара на труда.

За целта се предвиждат серия от мерки, с които  да се гарантира формално и неформално образование, което развива познавателни, социални и граждански умения. Предвижда се и информиране за професионално развитие, практики и стажове, както и осигуряване на възможности за развитие на професионални умения чрез формално и неформално образование. Друга мярка е насърчаването на кариерното ориентиране на младите хора и информирания избор за бъдеща професия.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!