FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Грипът постепенно настъпва, но ваксините се бавят

Дефицит на противогрипни ваксини има у нас и във всички европейски страни, алармираха пациентски организации.

Недостигът е заради закъснение от страна на Световната здравна организация (СЗО). Тази година тя представи късно позицията си за щамовете и съответно за състава на противогрипните ваксини.

Още по темата

15 окт 2019 11:08

15

По тази причина се наблюдава забавяне на доставките в много страни от Европейския съюз. Така обясни проблема проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му пазарът вече се нормализира. Очаква се в началото на ноември у нас вече да бъдат доставени и партидите, с които ще бъдат ваксинирани безплатно 10% от пенсионерите над 65 години, каквато възможност им се предоставя за пръв път у нас, пише „Монитор“.

Експерти уточниха, че това количество ще дойде едва другия месец, тъй като заявката за него е направена по-късно от нашата страна. Според общопрактикуващи лекари обаче срокът за поставянето на инжекциите е твърде кратък и настояват той да бъде удължен. Приема се, че идеалният вариант за противогрипни ваксинации е към 20-о число на ноември, преди да започнат настинките и простудите, за да може човек да изгради имунитет срещу щамовете на грипа.

Все още няма епидемична обстановка нито у нас, нито в останалите страни от Европейския съюз, макар и там вече да има регистрирани няколко случая, увери проф. Тодор Кантарджиев. Той припомни, че организмът изгражда така очаквания имунитет средно за 21 дни след като бъде сложена ваксината.

Редно е хората да се имунизират, тъй като усложненията от грипа са много опасни, предупреди Кантарджиев. Ваксината намалява възможността да се заразиш, но не я премахва напълно. Ако все пак човек се инфектира, с ваксината преболедува заразата много по-леко, каза професорът.

Най-общо той определи усложненията в две групи. Като най-опасни посочи възпаленията на централната нервна система и дихателната недостатъчност. Освен това всеки пети с грип развива бактериална пневмония, като 20-25% от тези пациенти преминават болнично лечение.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!