FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Градски случки: Забравено бебе в трамвай, прасе – на автогара

Разсеяна майка забрави дете в количка в трамвай в София, а мъж от Стара Загора – прасе в чувал на автогарата. За куриозните случаи става ясно от справки за загубени вещи в градския транспорт на големите градове у нас, съобщава „Монитор“.

В София необичайната история се разиграла преди два месеца в трамвай №22. Жената установила, че е забравила бебето, едва когато се прикачила на следващия трамвай, разказаха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и уточниха, че благодарение на бързата реакция на ватманите случката е преминала без тежки последствия. Те са се свързали с диспечерите на ЦГМ и оттам направили връзка за изгубеното дете.

Преди време пък разсеяни прибиращи се от чужбина родители, изморени от пътя, бяха „забравили“ бебето си на летище София.

В столицата има едно бюро за изгубени вещи на площад „Възраждане“, но от услугите му вече почти никой не се възползва. „През последните 3 години обаче пътниците много рядко оставят или взимат вещи от него. Най-често
там се предават загубени карти, но не повече от една на месец и повече“, разказаха от ЦГМ.

Практиката за загубени вещи в столичния градски транспорт през последните години е пътниците, които намерят вещ, да я предадат на водача, който се обажда на диспечерите, а те предават информацията на call центъра на ЦГМ. Там звънят тези, които са загубили своя вещ и биват насочвани към последната спирка на съответния курс или към съответното депо или гараж, ако е минало повече време. „В повечето случаи пътниците губят телефони и документи, които и търсят. Има забравени дрехи, чадъри, шалове, но случаите са по-скоро единични“, обясниха от дружеството.

В Бургас пък преди години чистачка намерила под седалките на автобуса от градския транспорт изгубен портфейл с 600 лева и пликче с дрога, а до тях скътана и личната карта на собственичката. Хигиенистката отворила портфейла и видяла само парите, без да подозира за наркотика. Съвестно предала портмонето в полицията, а когато униформените се заели да изследват по-старателно съдържанието, открили и пликчето с наркотика.

В момента в морския град масово в транспорта се губят телефони, таблети и дори лаптопи. Служителите на общинския превозвач „Бургасбус“ са намирали всевъзможни забравени предмети върху седалките. „Намирали сме чадъри, дамски чанти, сакове, дори и ученически раници“, казват от фирмата. Учениците са най-разсеяни и най-често губят вещите си. Те най-редовно забравят раниците с учебниците на път за училище. Често изтървават и абонаментните си карти за градския транспорт и слушалките за телефона си.

Всяка забравена или изгубена вещ, която открием в автобусите, се предава веднага в офиса на „Ръководител движение“. Ако това е чанта и в нея има лична карта или други документи за самоличност, я предаваме в полицията и оттам издирват собственика. Ако е чадър или друг предмет, чийто собственик е неизвестен, остава на съхранение при нас и чакаме да си го потърсят. Много рядко остава нещо непотърсено. До ден-два човекът се сеща къде може да го е забравил и идва“, казват от „Бургасбус“.

Във Варна пък има случаи на забравени домашни любимци. От общинския превозвач „Градски транспорт“ разказват, че варненци са сред най-разсеяните пътници, като се е случвало да бъде забравяни и чанти със солидни суми пари. Всекидневно има десетки забравени вещи, които се предават и съхраняват в главната диспечерска служба на фирмата.

Най-много са мобилните телефони, които изпадат от джобовете на по-разсеяните пътници. Припомнят случай с немного атрактивен на външен вид телефон, който впоследствие се оказва поръчков – с клавиши за незряща възрастна жена. В друг случай имало забравена чанта, в която нещо помръдвало и се оказало, че в нея има малко кученце. „Беше лятна жега и животинчето можеше да се задуши. Затова му дадохме вода, обадихме се и го закарахме до управлението на фирмата. После се оказа, че породата била много рядка и собственичката се разсипа от благодарности и почерпки“, разказва друг. Колегите му припомнят и истории с изпаднали портфейли или забравени чанти, в които имало солидни суми.

В Стара Загора всички автобуси и тролейбуси са снабдени с камери, което до голяма степен спомага бързо и безпроблемно забравени от пътници вещи да бъдат връщани обратно на собствениците им, твърди управителят на общинското дружество Димитър Авджиев.

По думите му напоследък нямало случаи на забравени ценни вещи, най-често сигналите били за изпаднали от джобовете мобилни телефони или портфейли с лични документи. Във всяка от колите има изписан телефон за връзка, вещите, които водачите или контрольорите са намерили на крайната спирка, се предават на диспечерите. Сходна е ситуацията и на централната автогара. Там обаче имат куриозна случка. Преди две години на служителите им се наложило близо седмица да отглеждат прасенце забравено в чувал, докато собственикът му не дошъл да си го потърси.

Таксиметрови водачи с дълъг стаж си припомнят, че преди време в една от колите бил забравен скъп акордеон, който така и си останал в склада на фирмата непотърсен. Предполага се, че инструментът е бил обект на кражба, извършителят й по неизвестни причини решил да изостави плячката си.

Таксиджия ветеран твърди, че преди десетина години намерил на задната седалка дипломатическо куфарче, в което имало надиплени пачки с тогавашни дойче марки на огромна сума. При проверката на банкнотите в чейнджбюро се оказало, че става дума за театрален или филмов реквизит, хартийките били нелошо направени ментета.

Във Велико Търново на автогарата най-често забравяните вещи са връхни дрехи, които работещите на гишетата признават, че или прибират и чакат някой да си ги потърси, или в повечето случаи изобщо не пипат и оставят там, където са забравени. В редките случаи, когато е имало забравени дамски чанти, те се предават веднага на полицията. Но това са единични случаи, да кажем 2-3 случая за последните 10 и повече години.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!