FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Голямата изненада на вота ще e избирателната активност

Броени дни до старта на предизборната кампания за парламентарния вот. Ще има ли изненади на 4 април и как ще се отрази Ковид ситуацията на политическата сцена?
„На всеки вот има изненади и този вот няма да е изключение. Голямата изненада ще бъде в избирателната активност. COVID-19 ще се отрази в голяма степен“, заяви политологът от „Тренд“ Димитър Ганев в студиото на „България сутрин“.

Той обясни, че досега във всички държави, в които са се провеждали избори по време на пандемията, активността е спаднала с 10-15%.

По думите му няма как да бъде предвидена избирателната активност, защото не е ясно каква ще бъде здравната обстановка в началото на април.

„Придържаме се към формулата 5+2. Сигурни са ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС, „Демократична България“. На ръба са ВМРО и „Изправи се! Мутри вън“. Изследванията нямам как да предвидят с точност и влизането на последните две партии“, коментира Ганев пред Bulgaria ON AIR. И добави, че от голямо значение в последните дни преди вота ще е политическата кампания.

„Ако се коалират 2 или 3 партии с различни виждания, няма да изкарат същите резултати, както ако се явят сами. В политиката 1+1 не е равно на 2, може да е равно на 1, на 4. Това зависи от стиковката на партията“, отбеляза политологът и допълни, че партиите може да заложат на лекари и интелектуалци за привличане на електорална периферия.

„Много малък процент от избирателите са чели програмите. У нас има персоналистка политика, важен е лидерът. Например, може да изберат партията на Слави, защото симпатизират на него, а не защото Тошко Йорданов е в екипа му“, каза Димитър Ганев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!