FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ген. Събев: НАТО продължава да се усъвършенства!

Провокативната фраза на френския президент Еманюел Макрон за мозъчната смърт на НАТО не показва реалното състояние. Скандализираха се много членове на Алианса. НАТО не е в мозъчна смърт, жива е и продължава да се адаптира, трансформирала се е и продължава да се усъвършенства“, коментира в студиото на „Денят ON AIR“ ген. Съби Събев.
Според него в политическата конструкция на НАТО се забелязват определени пукнатини.

„Генералният секретар ясно обясни, че няма как да няма разногласия в НАТО. Политическият диалог в НАТО е ежеседмичен и действително се обсъждат ключови въпроси за сигурността. Комуникацията между лидерите на основните държави в НАТО е влошена. Именно това се цели – да се подобри диалогът в алианса“, смята Събев.

По мнението му Китай все повече укрепва военно и НАТО трябва да отговори на това предизвикателство.

„Изводът от срещата в Лондон е, че НАТО трябва да укрепи своята политическа структура. Не може НАТО да става залог на личните амбиции на определени лидери. Политическият диалог в НАТО ще стане по-интензивен“, заяви ген. Съби Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Tой прогнозира, че Германия ще промени своята политика да ускори увеличаването на разходите.

„Политическата солидарност беше показана на срещата на НАТО. Тръмп прилага един бизнес подход в отношението си със съюзниците. Той трябва да разбере, че НАТО не е търговия. Тръмп иска и по-широко участие на страните в операциите, които провежда алиансът“, каза още ген. Събев.

Той обясни, че новата политическа концепция на НАТО трябва да отрази агресивната политика на Русия, терористичните заплахи.

„Стратегическият диалог има за цел да избегне едностранни действия на страни членки. Така могат да се избегнат противоречия. НАТО ще продължи борбата си срещу всички прояви на тероризма. Едностранните действия не трябва да се толерират, но никой не може да ги спре – те носят само вреда на алианса. НАТО не счита никоя страна за враг, Русия, за съжаление, се позиционира като заплаха зяа Евроатлантическата сигурност“, коментира  още генералът.

Той бе категоричен, че НАТО не е поискала в България да има база на алианса.

„F-16 беше единствената причина за срещата на Тръмп и Борисов. Ще имаме полза, ако засилим сътрудничеството със САЩ. Европа трябва да произвежда повече отбранителни продукти, за да се конкурира със САЩ“, заключи Събев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!