FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Гастербайтер прави курбан в „Столипиново“

Наскоро завърнал се от Белгия жител на пловдивския квартал „Столипиново“ дарява на съкварталците си курбан, съобщава „Монитор“ .

Гастербайтерът няма да прави курбан в класическия смисъл и да раздава купички с храна. Поради мерки за сигурност и с цел опазване на здравето, той е решил да дари немалка сума, с която негови близки ще купят месо.

То ще бъде раздадено на жители в махалата, какъвто е обичаят с цел всички да се помолят за здраве и да бъдат отминати от коварния вирус, разказаха хората от „Столипиново“. Изборът на семействата, които ще получат от месото, се прави от техните съседи. Те уведомяват организаторите, ако имат бедни комшии, които в тези трудни времена ще бъдат приятно изненадани с месо за трапезата си.

Още по темата

23 мар 2020 22:10

27

23 мар 2020 10:14

63

Междувременно стана ясно, че жители от квартала организират мащабна благотворителна кампания. Инициатор на кампанията е пловдивчанинът Абдул Самет Вели, който живее със семейството си от дълги години във Франция. Целта му е да се събере финансов ресурс, с който да бъдат подпомогнати с хранителни продукти бедни хора от „Столипиново“. Организацията на мероприятието тече във Facebook страницата „Жители на Столипиново“, откъдето Вели призовава всички живеещи в квартала да останат по домовете си. Той е пуснал и анкета, с която иска да разбере какви са нагласите сред хората какво да съдържат хранителните пакети.

Според него е добре в инициативата да се включат и собственици на хранителни магазини, които биха могли да даряват не пари, а стоки от първа необходимост за бедните си съкварталци. Само за 14 часа, откакто е разкрита инициативата, са събрани 1010 лева, съобщи Самет Вели. Организацията на място в „Столипиново“ са поели двама негови приятели.

Председателят на ДПС в Пловдив Али Байрям е обещал да уведоми полицията за инициативата и да осигури маски и предпазни средства за екипите, които ще раздават хранителните продукти, съобщи още Вели. По думите му събирането на средства ще продължи до края на другата седмица, след което ще бъдат закупени храните и ще бъдат раздадени. „Името на кампанията е „Остани вкъщи, спаси живот“, каза още Абдул Самет Вели.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!