FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Газовото партньорство с Израел, Кипър, Гърция – стратегическо

Газовото партньорство с Израел, Кипър, Гърция - стратегическо

Снимки: Правителствена пресслужба
Премиерът Бойко Борисов обсъди енергийната тема на срещна с министъра на външните работи на Република Кипър Никос Христодулидис. На разговора в Министерския съвет е присъствала вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от правителствената пресслужба.

По думите на Борисов реализацията на газовата връзка Гърция-България /IGB/ е от особено значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа.

Интерконекторът Гърция-България ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор и ще даде възможност за внос на газ от LNG терминала на Алексадруполис, Гърция и планирания Източносредиземноморски газопровод.

„В тази връзка разглеждаме като перспективно стратегическото енергийно партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция“, допълнил премиерът пред кипърския министър.

Борисов подчертал и важността на споразумението между Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода EastMed. „Това е един изключително мащабен енергиен и инфраструктурен проект, който има огромно геополитическо значение за развитието на региона и Европа“, изтъкнал министър-председателят.

По време на разговора е било изразено удовлетворение от добрите политически, икономически и културни връзки в контекста на 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Кипър.

Премиерът отбелязал, че сътрудничеството между двете страни е в полза и на двата народа и трябва да бъде допълнително задълбочено.

„Изключително сме доволни от резултатите в редица сфери, които изградихме в последните години. България и Кипър са две наистина приятелски държави“, заявил Борисов.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!