FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

В аптеките има недостиг на маски, термометри и дезинфектанти

По време на сезона на настинките, грипа и напрежението около коронавируса се оказва, че българите предпочитат да се запасяват. Аптеките в страната отчитат недостиг на маски, термометри и дезинфектанти, съобщи Bulgaria ON AIR.

„Една от групите, в които има дефицит, е на маските заради търсенето извън България. Наблюдава се интензивно купуване на термометри и почват да намаляват наличностите, но няма проблем към този момент“, коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според него преди дори по време на грипни епидемии не е имало такъв дефицит на маски, какъвто има в момента.

Фармацефтите се опасяват, че част от субстанциите, които се използват за някои лекарства, идват от Китай.

„Китай е най-големият производител, а понякога единствен. Тъй като не работят някои от заводите, е нарушена веригата от доставки. Има запаси. Ако се възстановят до един месец доставките, повечето хора няма да усетят“, посочи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Костов допълни, че доставките са засегнати във всички индустрии, а не само във фармацията.

Жители на Пловдив алармираха, че в града липсва жизненоважно лекарство за онкоболни.

„Има най-различни причини за липсата на лекарства. Важен фактор е смяната на опаковката заради верификацията. Има и пререгистрация. Това понякога трае 5-6 месеца и засяга всички лекарства едно по едно“, допълни Костов.

Експертът коментира и идеята на Българския фармацефтичен съюз за т. нал. такса „рецепта“.

„Не е заплатен добре трудът на фармацевтите. В момента таксата се плаща от Здравната каса, а не от пациента – 2 лв. за отпускането на рецепта. Това е крайно недостатъчно и трябва да се намери начин да бъде решено, защото поражда социални проблеми. Не всички аптеки искат да изпълняват тази дейност“, допълни председателят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!