FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Въртележка от емоции или какво бе чувството да инвестираш в GameStop?

За няколко седмици всички говореха само за едно – акциите на GameStop, които превърнаха някои обикновени хора в милионери, а големите компании – в губещи. Трима от инвеститорите разказват, какво са преживели в тези съдбоносни моменти.

„Имаше много промени в настроението – първо бях щастлив, а след това имаше много депресиращи моменти“, Джак

„Видях как сумата в банковата ми сметка се покачва, както никога досега и след това се срина за пет минути“,  Албърт

„Беше като въртележка от емоции“, Дейвид

В края на 2020 г. цената на акциите на GameStop започна да се покачва подтикната от малки инвеститори, организирали се в Reddit.

„Следвах Wall Street Bets от около седем-осем месеца плътно. Обожавах обществото, забавлявах се как хората губят пари, правейки глупави инвестиции. Но от друга страна те наистина правеха своето проучване и трупаха много пари. Моята сага с GameStop започна още в самото начало, когато цената набираше скорост. Сумата скочи до $300 и реших да вложа всичките си спестявания там“, разказва Дейвид.

„Помислих си, че вълнението става прекалено голямо и направих публикация в Reddit, в която заявих, че съм вложил всичките пари за сватбата си в GameStop“, разказва Албърт.

Повечето инвеститори в GameStop използват платформата Robinhood.

„Robinhood е интересна платформа, тъй като e посредник, който се е насочил главно към клиенти от поколението на милениумите“, казва Патрик Бойл, професор по финанси в King’s College, пред BBC. „Това приложение не е като останалите, които ще видите да използват големите инвеститори. Прилича повече на игра, а това, заедно с пандемията, привлече съвсем различна инвеститорска база.“

За един месец акциите на GameStop скочиха от $17 на $347 и паднаха до $50.

„В един момент бях толкова близо да платя цялата си сватба, а в друг до това да загубя всичко. След това имах достатъчно пари да платя и медения месец, но за малко да изгубя и всички тези пари“, казва Албърт.

„Или ще живея с мисълта, че съм излязал от това прекалено рано, или ще живея с мисълта, че съм излязал прекалено късно и съм изгубил прекалено много пари“, споделя Джак.

Всичко това доведе до хаос на хедж фондовете на Wall Street. „По-голямата част от тази история бе това чувство на битка между Давид и Голиат. Че тази група от деца в интернет се противопоставя на групата от милиардери в хедж фондовете“, обяснява Патрик Бойл.

„В един момент това се превърна в движение на хора, които са против нещо по-голямо от самите нас“, казва Дейвид.

„Инвестирах $13 хил. и спечелих $49 хил. Имам достатъчно пари за сватбата, за медения месец. Дори не трябва да си взимам една година почивка след като завърша училище, мога директно да отида в колеж“, казва Албърт.

„Не изкарвам много пари на работа, особено тук, където живея. От GameStop спечелих $400 хил. преди таксите. Големите губещи ще са тези, които скочиха на влака прекалено късно. По-късно и от мен. Някои хора са взели заеми и са ги вложили в акциите. За жалост тези хора ще платят цената“, споделя Джак.

„Аз реших да се задържа, но след това акциите започнаха да падат и сега съм на загуба от $5000“, казва Дейвид.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!