FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Въпреки замърсяването: Няма риск за водата на пловдивчани

Няма риск за качеството на питейната вода на пловдивчани, взети са превантивни мерки, заявява областният управител на Пловдив Дани Каназирева в съобщение до медиите.

По думите й, всички институции, включително и „ВиК“, са в непрекъснат контакт помежду си и се извършват проверки след замърсяването на река Марица в района на Пазарджик и Пловдив.

Още по темата

27 яну 2020 08:00

10

26 яну 2020 13:29

33

25 яну 2020 17:25

17

„Взети са всички необходими мерки, включително и превантивни. Ограничено е водовземането от двете помпени станции – „Юг“ и „Север“. Непрекъснато се вземат проби“, добавя Каназирева.

Тя отбелязва, че остава в сила призивът към хората да преустановят улова на риба по поречието на Марица и да бъде ограничен достъпът до водата на домашни животни, докато се изясни естеството на замърсяването на реката и всички проби влязат в норма.

Каназирева е категорична, че нарушението е със сериозни последици. Досъдебното производство и компетентните органи ще установят със сигурност източника на замърсяването и ще обявят нарушителя, смята тя.
Бързите тестове са показали, че във водите на Марица в района на Стамболийски и Цалапица няма цианид.

Открито е наличие на пестициди към Пазарджик, но не е ясно още какъв вид са и в какво количество, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Предстои да бъде изследвана и мъртвата риба в специализирана лаборатория в София, като резултатите ще бъдат готови през седмицата. От ИАРА е направен оглед на реката в целия Пловдивски регион, включително до Първомай, и друга мъртва риба не е открита, се допълва в съобщението.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!