FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Вълчев иска електронно обучение и през грипните ваканции

Вълчев иска електронно обучение и през грипните ваканции

Снимка: БГНЕС
Ще предложим в Закона за предучилищното и училищното образование обучение в електронна среда да се случва и по време на грипни ваканции. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на Комисията по образование в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Таня Петрова за дистанционното обучение, предава „Фокус“.

„Акцентът на вашия въпрос е по отношение на бъдещото обучение в електронна среда. Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То стартира успешно благодарение на ситуацията, благодарение на усилията, които бяха положени от учителите, основно благодарение на добрата ангажираност от родителите, но то си има своите дефицити. В никакъв случай не може да замести присъственото обучение в училище. Следващите години и десетилетия системите на образованието ще продължат да осъществяват обучителния процес преди всичко в традиционната класна стая. Много повече учениците и студентите ще използват електронни платформи“, каза още той.

Според него няма оправдание в бъдеще при така наречените грипни ваканции да не се провежда такова обучение. „Затова ще предложим на вас народните представители със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, който сме предложили за обществено обсъждане едно допълнение, което да ни даде основания едно обучение в електронна среда да се случва и по време на така наречените грипни ваканции“, допълни още Вълчев.

По думите му в бъдеще, ако трябва да се провежда електронно обучение, то в много по-голяма степен трябва да бъде синхронно. „В много по-голяма степен трябва да ползват една платформа всички учители“, допълни още министърът.

„Какво трябва да направим ние, ние трябва да уредим, в това число и в подзаконов нормативен акт провеждането на обучението в електронна среда. В момента стартирахме с временни правила, обикновено в заповед. От такава уредба има нужда, тъй като става въпрос за изцяло нова организация на работата и учебния процес. Системата сама намери в движение баланса между синхронно и асинхронно обучение, между избора на електронни платформи и ресурси. Това, което ще направим по проекта „Образование за утрешния ден“ през следващите години, което трябва да се направи, е да имаме безплатни споделени електронни образователни ресурси. В момента разработваме и стратегическите документи за това десетилетия до 2027 г. по оперативните програми, до 2030 г“, допълни още министър Вълчев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!