FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Втори ден: Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха в страната

Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха в цялата страна. От вчера, наред с първите четири фази от плана за имунизация, могат да се ваксинират и всички желаещи, които не попадат в определените групи. За целта са разкрити специални пунктове, а в болниците трябва да са осигурени зелени коридори за хората, които желаят да си поставят ваксина.
За втори пореден ден пред 5-те имунизационни пункта на Пирогов се събраха желаещи да се ваксинират. Ваксинацията е както за тези, които са от основните четири имунизационни фази, така и за хората, които не попадат в тях. За да координира процеса, на място беше и директорът на лечебното заведение.

„Хаос няма, има разпределение, защото на 5 места в момента ваксинираме едновременно. Не можем да записваме часове. Часовете ще бъдат записвани, когато имаме много места, където да се прави така ваксинация и тогава да има едно равномерно разпределени“, каза проф. Асен Балтов.

Още по темата

20 фев 2021 16:44

102

20 фев 2021 16:11

145

20 фев 2021 11:07

407

Във ВМА лично началникът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски се захвана да ваксинира желаещите. Сред имунизираните бяха актьори от театъра и киното.

„До този момент са дошли около 450 човека. Това е смесен поток“, заяви Мутафчийски.

Здравният министър също посети някои от столичните имунизационни пункта. Такива има 318 в цялата страна, които работят през уикенда. Обмисля се и възможността за въвеждане на зелени коридори и през делничните дни.

„Аз съм доволен от темпа на ваксинацията към момента. Постигаме добър резултат. В момента нямаме записване, тъй като е абсолютно излишно. На всяка една болница, където имаме ваксинационен център , всеки, който желае, може да отиде да се ваксинира. Информационната система за записването ще стартира може би на 3 март.“, заяви проф. Ангелов.

А от софтуерната компания, която разработва програмата за личните лекари за въвеждане на поставените ваксини, опровергаха притесненията на общопрактикуващите лекари, че програмата няма да е готова до навреме.

„Модулът е готов. Завършен е още в началото на седмицата, но както казах идват промени в изискванията , в начина на взаимодействие със сървърната част. Всичко това води до необходимост и до доработки и проверки в качеството на тестването. Трябва да гарантираме, че продукт без грешки е стигнал до лекарите. Нашите колеги и в момента работят и утре ще работят. Ще отреагираме на всички евентуални други промени. Масовата ваксинация при личните лекари ще започне от понеделник“, заяви директорът „Развойна дейност“ в „Контракс“ Драгомир Манов.

Вижте повече по темата в репортажа на Даяна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!