FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Варна и Бургас не са заплашени от режим, водата в яз. „Камчия“ била достатъчна

Варна и Бургас не са заплашени от воден режим, дори да няма валежи още година и половина, водата в язовир „Камчия“ е достатъчна, а цената на водата няма да се повишава – това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Обемът на яз. „Камчия“ е над 125 милиона кубика – над 50 милиона е полезния обем. Това е един от единадесетте язовира за питейно битово водоснабдяване държавна собственост, но стопанин е съответният ВиК оператор.

Още по темата

13 сеп 2020 09:30

59

7 сеп 2020 12:49

52

Бургаското водно дружество е изнесло данни, че яз. „Камчия“ има налични обеми, които могат да осигурят непрекъснато, без каквото и да е поскъпване на цената на водата, водоподаване и за бургазлии, и за варненци за поне 12 месеца. Ние в момента изпълняваме проект за 100 милиона, който включва веднъж, подмяна на водопровода „Златни пясъци“, водоснабдителната система на няколко от варненските квартали и целия водопровод по така наречената деривация „Китка“. Така ще се намалят водозагубите с енергоефективни помпи, евентуално бъдещо захранване за водните нужди на Варна от деривацията „Китка“, за да не доведе това до повишаване на цената на водата“, каза заместник-министърът пред БНР.

Нанков отбеляза, че нито ВиК операторът, нито министърът на регионалното развитие, нито още по-малко на околната среда и водите са субектите, които могат да определят или коментират цените на водата. По думите му има независима комисия по енергийно и водно регулиране, която е ангажирана и под чийто контрол е цената на водата.

Няма съмнение обаче, че ако водата се добива от деривация „Китка“ или от карстовите извори чрез изпомпване, това ще доведе до повишаване на цените, тъй като не е гравитачна, както от яз. „Камчия“, добави той.

„Чух някакви спекулации за увеличение цената на водата във Варна – че ще стане 5.50 – 6.00 лева. Абсолютни спекулации. Знаем, има социална поносимост, основната компонента във формирането цената на водата. Независимият регулатор КЕВР решава. Но такова шоково поскъпване е немислимо и няма да има.“, категоричен е той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!