FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

България – на 45-то място за отглеждане на деца. Норвегия – на първо

България заема 45-то място в света като държава, подходяща за отглеждане на деца. Това сочи доклад, изготвен от експерти в Световната здравна организация, медицинското списание „Ланцет“ и детския фонд на ООН Уницеф.

Документът, озаглавен „Бъдеще за децата на света?“, започва с отрезвяващо твърдение: „Нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, заобикалящата ги среда и бъдещето им. Здравето и бъдещето на всяко дете и младеж в световен мащаб е под непосредствена заплаха от влошаване на екологията, изменение на климата и експлоатационни маркетингови практики, които подтикват децата към консумация на бързи храни, подсладени напитки, алкохол и тютюн“.

Създаден е индекс, който измерва степента, в която децата „процъфтяват“ в съответните държави, като са взети предвид показатели за здравето и богатството в 180 държави, както и бъдещи заплахи за благосъстоянието на децата, отчетени посредством данните за емисиите на парникови газове.

Начело на класацията е Норвегия, следвана от Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия, Великобритания, Люксембург и Сингапур.

България е поставена на 45-то място, следвана от Куба и Бахрейн.На последно място за добри условия на живот за децата е Централноафриканската република.

Съседните на България страни са класирани по следния начин: Гърция е на 31-во място, Северна Македония на 40-то, Сърбия на 48-мо, Турция на 60-то и Румъния на 80-то място.

Експертите, изготвили доклада, смятат, че най-бедните държави трябва да изминат дълъг път, за да осигурят на децата здравословен начин на живот.

От друга страна, богатите страни застрашават бъдещето на всички деца посредством замърсяването на природата с въглерод, което ще доведе до изменения в климата и екологична катастрофа.

Подчертава се, че нито една държава не е постигнала добри резултати и по трите параметри за процъфтяване, устойчивост и справедливост спрямо децата

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!