FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

България е най-корумпираната страна в ЕС и Източна Европа

България отново е най-корумпираната държава в ЕС и региона на Източна Европа, според годишния Глобален корупционен индекс за 2019 година (CPI) на „Transparency International“. Миналата година тя заемаше също последното място в класацията, пише БГНЕС.

Още по темата

21 яну 2020 07:00

20

5 яну 2020 07:30

284

България обаче е на 106 място в света сред 183 страни. В ЕС страната с най-малко корупция е Дания. Тя се нарежда и на първо място в световно отношение, следвана от Нова Зеландия, Финландия, Сингапур и Швеция. А най-корумпирана в света е Сомалия, следвана от Судан, Сирия, Йемен и Венецуела.

Иван Гешев: Прокуратурата е подредена, никой не може да управлява еднолично

Докато точките, отредени на Дания за мерките за справяне с корупцията са 87 от общо 100 точки, то за България те са само 43. Румъния и Унгария са с една точка преди нас – 44.

22 държави отбелязват резултати, значително по-добри между 2012 и 2019 г., включително Гърция, Гвиана и Естония. Оценката на CPI спада значително в 21 страни, по-специално Канада, Никарагуа и Австралия.

За период от седем години Гърция се е изкачила напред с оценка от 12 точки повече в сравнение с 2012 г. Италия също е постигнала напредък за този период, като получава 11 точки повече за това.

„И двете страни имат конкретни подобрения, като например законодателен напредък в Италия с приемането на закони срещу корупцията и създаването на антикорупционни агенции и в двете“, се казва в доклада.

Той обаче продължава: „Посткомунистическите европейски държави и държавите-членки на ЕС се надпреварват ефективно за справяне с корупцията. Няколко държави, между които Унгария, Полша и Румъния, са предприели стъпки за подобряване на съдебната система, която отслабва способността им за преследване случаите на корупция на високо ниво. В Чехия (56), неотдавнашните скандали, свързани с премиера и неговите усилия за получаване на публични пари чрез европейски субсидии за неговата компания подчертава стряскаща липса на политическа цялост.

Скандалите в някои европейски държави също посочват недостатъчно ниво на прозрачност в политическото финансиране на кампании. Въпроси на конфликт на интереси, злоупотреба с държавни ресурси за изборни цели, недостатъчна прозрачност на дадена политическа партия и финансиране на кампании и липса на независимост на медиите са преобладаващи и трябва да имат приоритет както за националните правителства, така и за ЕС“.

Правителствата на Канада, Франция, Великобритания и Съединените щати са станали по-корумпирани в очите на експертите и бизнес ръководителите, съставили доклада. САЩ генерират най-нисък резултат от 8 години.

“Разочарованието от корупцията в правителствата и липсата на доверие в институциите говори за необходимостта от по-голяма политическа цялост”, заяви ръководителят на „Transparency International“ Делия Ферейра Рубио.

Индексът за справяне с корупцията (CPI) на базирания в Берлин институт класира държавите по възприемани нива на корупция в правителствата и държавните институции по скала от 0 до 100, като нулата показва силно корумпиран публичен сектор.

“Правителствата трябва спешно да се справят с корумпиращата роля на големите пари във финансирането на политическите партии и неоправданото влияние, което тя оказва върху политическите ни системи”, каза Рубио.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!