FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

„Бонус-малус“ при „Гражданската“ – двойно наказание или справедливост?

Комисията за финансов надзор завърши окончателното си предложение за системата „Бонус-малус“, която ще определя цената на „Гражданска отговорност“ за шофьорите. Според проекта, който ще се обсъжда в следващия месец, примерните шофьори ще плащат 23% или 25% по-ниска застраховка, а за нарушителите тя може да скочи и с 400%. Всичко ще зависи от получените актове и влезли съдебни решения за нарушения на пътя.

Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 системата да заработи.

„Системата е за коригиране поведението на водачите. Това предложение не е само за корекция на цените, но и за безопасността“, посочи Емил Марков от Института за пътна безопасност в „България сутрин“.   

По думите му се очаквало още в първата година да има по-малко катастрофи и ранени – една от големите цели на промяната.

„Няма такова нещо като двойно наказание, идеята е да има повече справедливост при плащането. На всички е ясно, че пътищата са зле, има какво да се коригира в системата“, коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че „Гражданската отговорност“ не е възпитателен продукт.

„При този нов прочит не виждаме нищо ново. Носим си отговорността, когато нарушаваме Закона за движение по пътищата. Държавата да си оправи пътищата“, призова той.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!