FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Биткойнът може да поскъпне до $146000 в дългосрочен план

Биткойнът може да има потенциал за значителни по-нататъшни ръстове в стойността си в дългосрочен план, тъй като се конкурира със злато за инвестиционни потоци, смятат от JPMorgan Chase & Co.

Пазарната капитализация на биткойн от около 575 милиарда долара би трябвало да се увеличи с 4,6 пъти – до теоретична цена на монетата от 146 000 долара – за да съответства на общата инвестиция на частния сектор в злато чрез борсово търгувани фондове, пишат стратези на банката в бележка. Но тази перспектива зависи от това волатилността на биткойн да се доближи до тази на златото, за да насърчи повече институционални инвестиции – процес, който ще отнеме известно време, казаха те, цитирани от Bloomberg.

„Изтласкването на злато като „алтернативна“ валута предполага голямо поскъпване на биткойна в дългосрочен план“, написаха стратезите в понеделник. Въпреки това „сближаването на променливостта между биткойн и злато е малко вероятно да се случи бързо и е многогодишен процес. Това предполага, че посочената по-горе теоретична цена на биткойн от 146 000 долара трябва да се разглежда като дългосрочна цел и следователно неустойчива ценова цел за тази година“, коментират специалистите.

Биткойнът поевтиня със 17% в понеделник, записвайки най-големия си спад от март насам, след като през уикенда за първи път надмина 34 000 долара.

Още институции и известни инвеститори, от Пол Тудор Джоунс до Скот Минерд и Стан Друкенмилер, или са започнали да влагат средства в биткойн, или са заявили, че са готови да го направят. Въпреки че някои твърдят, че криптовалутата предлага хеджиране срещу доларова слабост и риск от инфлация в един свят, зареден с фискални и парични стимули, други казват, че инвеститорите на дребно надуват неустойчив балон.

„Макар да не можем да изключим възможността настоящата спекулативна мания да се разпространи допълнително, като тласне цената на биткойна нагоре към диапазона между 50 000 и 100 000 долара, ние вярваме, че такива ценови нива ще се окажат неустойчиви“, завиха от JPMorgan.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!