FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Билетчетата в историята: Какво печелим и губим ли наистина?

Лотарийните игри вече ще могат да бъдат само държавни. Това стана след влизането в сила на инициираните от „Обединените патриоти“ и прокарани с решаващата подкрепа на ГЕРБ поправки в Закона за хазарта, които днес са обнародвани в „Държавен вестник“.
Какво казват психолозите за този феномен и какво мислят хората за отнетата им надежда за бързо забогатяване?

40% от българите редовно са си купували лотарийни билети с надеждата за бързо забогатяване. Процентът е по-голям в по-малките населени места, където хората са по-бедни и животът по-труден.

„В социалните науки я наричаме култура на бедността или култура на гетото. Това е един възглед за света, според който нищо не зависи от теб и твоите усилия, безсмислено е да се планира бъдещото, тъй като всичко е в ръцете на съдбата и единственото, което можеш да направиш, е да извършиш този ритуал пред вездесъщия късмет“, каза социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.

До скоро в павилион в бургаския квартал „Долно Езерово“ са се продавали лотарийни билетчета или както казва Живка, продавала е надежди и мечти… и печеливши е имало…

„Tази страна отдавна отнема всичко на всеки. Интересното е, че всъщност играят билети през цялото време, а когато ги махнаха казват: добре че ги махнаха. Tова не мога да го разбера, това е някакъв парадокс абсолютен“, категорична е Живка.

Психолози казват, че колкото повече несигурността в световен мащаб се засилва, толкова повече хората започват да вярват, че съдбата може да им помогне.

„Почти денонощно сме облъчени от реклами, които ни карат да инвестираме в материалното. Като най-бързият начин за стигане до това да си купя нещо е да направа това, което съседа от съседното село е направил…“, смята психотерапевтът Боряна Ангелова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!