FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

БГ дрехи втора ръка пътуват за Азия и Африка

БГ дрехи втора ръка пътуват за Азия и Африка

Снимка: БГНЕС
Над 24 000 тона дрехи втора употреба са изнесени от България за страни от Източна Европа, Азия и Африка. Това показват данните на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба за миналата година. Компаниите са рециклирали 30 097 тона ненужни дрехи и обувки през изминалата година, като 70% от тях са подготвени за повторна употреба, но едва 10 на сто се продават в магазините second-hand у нас, пише „Труд“.

Чрез специализирани контейнери за текстилни отпадъци в България са събрани 1721 тона текстилни изделия, близо 70% от тях са събрани в София. Членове на асоциацията имат разположени над 200 контейнера в 12 общини в страната. Ако тези дрехи бяха станали част от общия битов отпадък или изхвърлени на неподходящо място, те щяха да генерират повече от 400 тона въглеродни емисии – това се равнява на СО2 емисиите, които би генерирал автомобил при изминаването на 1 милион и 200 хиляди километра.

Към момента в България няма въведена система за разделно събиране на текстил, но според Плана за кръгова икономика на Европейската комисия до 2025 г. във всяка страна-член на ЕС отпадъците от текстил трябва да бъдат разделно събирани, напомнят от асоциацията.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!