FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Банките отпуснаха близо 75 млн. лв. безлихвени заеми

Търговските банки одобриха безлихвени кредити за близо 75 млн. лв., показват данни на Българската банка за развитие (ББР) за първите 5 месеца от действието на схемата. От общо постъпили над 29 000 кандидатури, одобрените такива са 17 907 броя.

Още по темата

1 сеп 2020 20:47

26

18 авг 2020 15:18

2

Към 14 септември в обработка са още 1 215 искания, предава „Монитор“. Продължава тенденцията по-голямата част от кандидатите да са лица, наети на трудов договор или това са 70% от кандидатурите. Останалата една трета е на самоосигуряващи се лица. Средната стойност на одобрените заеми е 4 225 лв.

Целта на Гаранционната програма за за предоставяне на безлихвени кредити до 4 500 лв. е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, прекъснали дейност заради пандемията. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лв. наведнъж или на три транша от по 1 500 лв. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисионни и неустойки, като срокът за кандидатстване по мярката е до края на 2020 г.

Задължително изискване е кандидатите да са били в неплатен отпуск, с прекъсната дейност и да имат поне 20% спад на доходите в случай, че са самоосигуряващи се. Съгласно обновените изисквания желаещите могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа.

Партньори по схемата са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Сключените гаранционни споразумения с партньорите по програмта са за 144  995 000 лв., от които вече близо 50 на сто са договорени. Останалите средства остават на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!