FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Аудиозапис вместо учител: Брожение срещу новите диктовки

Аудиозапис на диктовката за външно оценяване на четвъртокласниците замества учителя. Нововъведението предизвика вълна от недоволство сред родители и учители.

От Министерството на образованието и науката
казаха, че още от началото на годината нововъдението е обсъдено с  експертите от регионалните управление. От просветното ведомство са на мнение, че записът на диктовката на аудио файл цели да постави всички четвъртокласници при равни условия и да се преодолее проблемът, произтичащ от прочит, несъобразен с необходимото темпо за писане в този клас.

Още по темата

17 яну 2020 12:44

68

Друг аргумент за новия формат на диктуване е това учителите да не подсказват на някои от учениците. Според родителите обаче това ще предизвика излишен стрес сред децата, съобщава Bulgaria ON AIR.

Другият казус – близо 900 души, сред които родители и учители, са се подписали под петиция до просветния министър Красимир Вълчев за промяна във формата на изпита по математика след 7 клас. Сегашният начин на провеждане на НВО по математика предвижда разделяне на 2 части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част – на 3 задачи за 90 минути.

Времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците. Такова е и мнението на Ирина Попова – майка на ученик в седми клас, на който му предстои изпит.

От просветното ведомство обясниха, че постоянно вървят към намаляване на задачите от първата част на изпита. Като тази година 18 задачи са с избираем отговор – ученикът трябва да избере верния  и две със свободен отговор. По-малко са и задачите от втория модул.

Тази година изпитите след 7 клас ще бъдат на 9 и 11 юни.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!