FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Арт инсталация за празника на София по програма „Навън“

Програма „Навън“ на Столичната община подкрепя изграждането на временни художествени произведения в градска среда. В момента се работи по изграждането на 13-метровата високотехнологична интерактивна инсталация „Един човек“. А как ще изглежда новата арт инсталация в центъра на София?

„Идеята се роди с търсенето на различни нови форми на изкуство и този проект е кулминацията. Поканата и обявеният конкурс по програма „Навън“ също провокираха едно такова обобщение. Самата локация предупредели моите решения в хода на конструирането на този проект“, коментира авторът на инсталацията  доц. Венелин Шурелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че арт инсталацията ще е във формата на човек и ще бъде изградена на мястото на бившия мавзолей.

„Потенциалът е да се превърне в един от съвременните културни символи на града, макар и временно“, добави още Шурелов.

Той смята, че инсталацията ще бъде събирателен образ. Електронната тъкан на произведението ще е съставена от две видеокамери, които ще колекционират фрагменти от хората, които минават наоколо, заедно с техните движения и послания. Високотехнологичната инсталация също така ще комбинира данни за околната среда и текстове от интернет пространството.  

„Едно художествено произведение като това, основано на либерални принципи, е процесоориентирано и може да бъде позиционирано в зоната на техно културата. То е жива система и като такава подава сигнали в посока на развитие на един новаторски, демократичен начин не само като художествено произведение, но и на самите нас като общност“, обясни още Шурелов.

Авторът на „Един човек“ сподели, че не е безразличен към оценките и мненията на обществото.

„Притеснява ме това, че подобен проект ще бъде представен на фона на много кризи в страната“, добави още Шурелов.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!