FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ангелкова: Обмисляме въвеждане на ваучери за провалените почивки

Министърът на туризма Николина Ангелкова благодари на всички в отрасъла – туроператори, ресторантьори, хотелиери, екскурзоводи, които работят отговорно в условията на тежката криза, свързана с разпространението на COVID-19. Имало и такива, които с действията си вредят на имиджа на целия бранш.

Обмислят се различни варианти след края на извънредното положение, сега на първо място стои въпросът за живота и здравето на хората, заяви Ангелкова пред Дарик радио.

Още по темата

19 мар 2020 17:04

107

19 мар 2020 11:33

136

19 мар 2020 11:00

20

18 мар 2020 18:00

104

17 мар 2020 16:20

70

Един от тези варианти е да се предлагат ваучери, за да се презавери провалена почивка в рамките на 24 месеца – обективна и изключително важна мярка, за да може да се съхрани секторът. Сега, за да могат туроператорите да върнат парите на своите клиенти, трябва да си възстановят сумите, които са платили на  хотели, авиокомпании, доставчици на услуги, и така става един омагьосан кръг.

Тя се обърна и към туристите да проявят разбиране и да отсрочат планираните си ваканции за по-късно. Ако не въведем тези ваучери, много компании в сектора може да фалират, смята министърът.

Ангелкова заяви, че нейният екип е в постоянен диалог със сектора и допълни, че всички министри работят за прилагане на социално-икономически мерки за изход от тежката ситуация.

Имаме голям потенциал и с вътрешния туризъм, за да съхраним отрасъла, допълни тя.

Николина Ангелкова каза, че трудно може да се прогнозира летния сезон, но се подготвя стратегия за насочена реклама като част от мерките, която ще стартират веднага след кризата. Към момента не се отменят резервации за юни и юли, но спират плащанията.

Тя съобщи, че с министър Караниколов се обсъждат възможностите през Фонда на фондовете и ОП „Иновации и конкурентоспособност“ да се използват в туризма неусвоени средства, което също ще го подкрепи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!