FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Аврамова: 100 бона ще струва възстановяването на отрязаната тол камера!?

Общините, които искат пътища в близост до тях да бъдат освободени от винетна такса, ще трябва да поемат поддръжката им. Това е наредил премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството днес, обясни регионалният министър Петя Аврамова пред журналисти в МС. По думите й докато текат преговорите със Столичната община за това, глобени граждани няма да има.

Още по темата

19 фев 2020 10:36

269

19 фев 2020 09:50

174

Решението е по повод казуса с общини и райони в близост до общинския център. Така жителите им на практика ще бъдат освободени от задължението да плащат винетки за преминаване, но местната власт ще се заеме с поддръжката след сключване на споразумение с АПИ.

Сутринта Борисов се ядоса на шефа на Пътната агенция и нареди проблемът да се разреши, защото жители на софийски райони обявиха протестни действия. Аврамова напомни, че лично Борисов обяви тази възможност миналата година, но такива желания от общините нямало. Тя не се нае да каже колко би струвала поддръжката, но предположи – милион. Министърът разясни, че от 2004 г. „спорните“ пътища са в обхвата на тези, за които се дължи винетка, но с хартиена, каквато беше до неотдавна, нарушителите са били хващани много по-трудно.

„Никой не е глобен от населените места, за които между АПИ и Столичната община текат преговори и няма да бъде глобен, докато тези преговори не приключат и не се уточнят пътищата, за които няма да има винетна такса. Съответно Столичната община трябва да поеме разходите за издръжка на тези пътища.

Северната скоростна тангента ще бъде освободена от винетна такса
след подписване на споразумение, но не и от тол такса. Там преговорите трябва да бъдат в посока разделяне на разходите за поддръжка“, обясни Аврамова.

Над 100 хил. лв. ще струва възстановяването на отрязаната с флекс рамка на тол системата, съобщи регионалният министър и посочи, че вандалската проява е в резултат на изкуствено създадено напрежение.

От 1 март 3115 км от републиканската пътна мрежа ще подлежи на тол такса. В този обхват са 803 км автомагистрали и 2312 км пътища първи клас. Пътищата втори клас – близо 3 хил. км, ще бъдат с нулева ставка. На заседанието на МС днес е приета новата актуализирана тарифа, съгласно договореностите с превозвачите. Новото е, че за пътни превозни средства с алтернативни горива ще се плаща 50% от таксата за Евро 6, съобщи министърът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!