FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ще се усети ли увеличението на пенсиите? Едва ли!

Пенсиите от догодина ще се увеличат с 6,7% или средно с около 31 лева. От КНСБ настояват за минимална пенсия от 250 лева и таван на пенсиите от 1350 лева. Достатъчно ли ще е предвиденото увеличение?

„С оглед на това, че здравеопазването е в колапс, със сигурност няма да се усети в достатъчна степен увеличението. В крайна сметка се налага хората да плащат огромна част от средствата, които са нужни за здравеопазване“, коментира експертът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

6 ное 2019 15:43

55

16 окт 2019 22:00

38

14 окт 2019 10:00

149

Тя допълни, че възрастните хора са тези, които се нуждаят най-много от подобен тип грижи.  „Въпросът е не защо сега са ниски пенсиите, а защо преди 20 години бяха още по-ниски“, каза вицепремиерът в периода 2001-2005 г. Николай Василев пред Bulgaria ON AIR. Според него трябва да се има предвид състоянието ни през 90-те години и липсата на действия между 1990 и 1997 година.
 
Икономистът посочи, че е доволен от Бюджет 2020, като изтъкна някои от положителните му черти. Всички макроикономически показатели били добри.

„Ако погледнем отчета за стратегиите за демографско развитие на България, са записани поредица от стъпки преди да посегнем на пенсионната система“, заяви още Ваня Григорова.

По думите ѝ ниските заплати са една от причините за обезлюдяването у нас. А увеличението на производителността се случва чрез въвеждането на нови технологии. Не може да се игнорира и неформалната икономика и е необходимо да се работи за нейното намаляване, смята Григорова.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!