FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Ще се задълбочи ли конфликтът между президента Радев и премиера Борисов?

Президентът Румен Радев обяви, че ако той управлява страната, нямало да се краде толкова много. Премиерът Бойко Борисов отговори на изявлението на държавния глава и каза, че никога не си е позволявал такъв тон и квалификации. Става ли все по-жестока войната между институциите?
„Много отдавна е мината границата. Когато говорим за норма в политическото говорене, това предполага култура, в която опонентът може да изговори позитивите на този, който вижда като опозиция, и да може да каже своите аргументи и да докаже, че има капацитет да бъде алтернатива“, каза в eфира на „Денят ON AIR“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя добави, че е трудно Радев да говори за политически проект, тъй като му остава доста време начело на държавата като президент.

„Тази конфигурация в момента не му създава самочувствие, Радев не намери мястото си до момента. Президентът в момента играе в полза на политически партии. Ако не беше така, той щеше да открие ролята на балансьор, за да успокоява този лош тон, а не да бъде причина за него“, отбеляза политическият психолог в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея се разместват позициите на институциите, като в същото време се дава среда за малки, несигурни формации да създават шум в системата.

„За първи път България постави значими теми, свързани с професиите. Вместо да говорим за реформи, ние потъваме в скандали и размяна на реплики. Ще се задълбочи конфликтът. Доказа се, че колкото и да бъдат предупреждавани през различни експерти, основните играчи, не го взимат предвид. Президентът ще продължи да бъде настоятелен, атакуващ – това е просто личност, характер или мотивацията му за реванш е много силна“, прогнозира проф. Христова.

По думите ѝ кризата с коронавируса е изиграла лош номер на опозицията.

„Ковид-19 постави в ръцете на правителството една много силна карта и забави подготвяната предизборна кампания с 2-3 месеца. В момента сме в старт на една ожесточена предизборна кампания“, коментира проф. Христова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!