FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Шефът на ДАЗД: От месеци има атака срещу агенцията!

ДАЗД от няколко месеца получава сигнали, че на места се злоупотребява както с името на агенцията, така и със социалните служби, обясни директорът на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

Сигналите от последните дни идват от различни източници – включително от областния управител на Бургас, директори на училища, началници на РУО.

„Някои хора разказват на други хора, че социалните нарочно ще взимат деца от семейства“, обясни д-р Лилова пред bTV.

Още по темата

8 окт 2019 11:45

21

8 окт 2019 08:42

92

8 окт 2019 07:48

21

7 окт 2019 18:00

55

7 окт 2019 12:16

129

Шефът на ДАЗД допълни че от няколко месеца се разследва първоизточника на тези сигнали.

„Има целенасочена атака от лица, които не мога да кажа кои са“, обясни тя.

Д-р Лилова обобщи ситуацията с думите, че когато една лъжа бъде повторена 100 пъти, хората започват да вярват.

Директорът на агенцията за закрила на детето посочи, че се работи на много нива, за да се подкопае системата на социалните служби и това се прехвърля към образователната система.

Тя напомни, че Държавната агенция за закрила на детето само координира работа и няма право да отнема деца.

„В ДАЗД не работят социални работници, а работят експерти, които подготвят документи и политики“, посочи тя. Сигналите за деца в риск се подават към Агенция „Социално подпомагане“.

Относно Националната стратегия за детето, която предизвика протести на родители, д-р Лилова уточни, че до края на годината действа настоящата такава. Към момента все още няма приета нова стратегия за детето.

Според директорът на ДАЗД е хубаво да има документ, който да разписва правата на децата, но е по-вжно да се спазват законите, които закрилят децата.

Тя допълни, че доверието в институциите също е важно, защото именно недоверието доведе до ситуациите в Сливен, Карнобат и други градове.

За изоставеното бебе в столичния кв. „Люлин”, което беше открито снощи тя знае, че е добре и за него се грижат в дом за медико-социални грижи. По думите й оставената бележка бебето да се предаде на социалните означава, че има хора, които знаят, че социалните работници всъщност се грижат за децата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!