FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Четири плевенски села с хром и нитрати във водата

Четири плевенски села с хром и нитрати във водата

Снимка: Pixabay

Хром и нитрати над допустимите норми са открити при мониторинга на питейната вода на четири селища с централно водоснабдяване в Плевенско. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен.

Още по темата

25 сеп 2019 22:35

6

Две водни проби от село Долни Вит са показали наличие на хром около два пъти и половина над допустимото по стандарта за качество на питейната вода. По две проби от селата Муселиево и Евлогиево също имат завишение на хром, но там то е малко над допустимото. В село Драгаш войвода при лабораторните изследвания на РЗИ е установено, че наличието на нитрати е високо. В едната проба то е два пъти над допустимото, а при другата – пет пъти.

От РЗИ са изследвани през последната седмица питейната вода на 6 населени места, като са взели 12 проби. Показателите на четири от тях са се оказали в рамките на утвърдения стандарт за качество, пише БТА.

От инспекцията уточняват, че при епидемиологичните проучвания на чревните инфекциозни заболявания не е доказана причинна връзка с питейната вода.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!