FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Червеногушата гъска не зимува у нас тази година

Червеногушата гъска не зимува у нас тази година

Снимка: БДЗП
Среднозимното преброяване на водолюбивите птици установи исторически минимум на световно застрашената червеногуша гъска в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, съобщи екологът в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Михаил Илиев.

По думите му във влажната зона в дните на кампанията са преброени под 200 гъски, но нито една от редкия вид, което не се е случвало в последните 25 години.

Шабленското и Дуранкулашкото езеро се смятат за зимен дом на красивата птица, която долита в Приморска Добруджа от далечна Арктика. В последните години най-голяма численост от вида е установена през 2018-а – след среднозимното преброяване през март, когато в защитената зона кацат около 30 000 екземпляра, според данни на БДЗП.

Ключов фактор за отсъствието на червеногушата гъска на Шабленското и Дуранкулашкото езеро тази зима е топлото време и вероятно птиците са на север – в Румъния и Украйна, коментира Михаил Илиев, който е и част от екипа на проекта на БДЗП „Сигурен прелетен път за червеногушата гъска“.

При преброяването във влажната зона са установени патици, потапници, гмурци, корморани, лебеди. По северния Черноморски бряг – около нос Калиакра, са регистрирани средиземноморски буревестници, които са необичайни за зимата, добави екологът пред БТА.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!