FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Цената на водата – социална, но зависи от региона и доходите

В проекта на Закона за водоснабдяване и канализация се запазва социалната поносимост на цената на водата, както е и към момента – минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек при 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата. За отделните области прагът ще бъде различен, тъй като и данните за доходите, които се получават от НСИ, са различни.

Още по темата

9 ное 2020 12:20

8

Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Тя категорично опроверга внушенията, че е възможно поскъпване на водата след приемането на Закона заради въвеждането на нов компонент във формирането на цената на водата.

„Искам да подчертая, че тези внушения, които се правят и които слушат българските граждани за увеличаване на цената на водата поради това, че вътре в цената са преразпределени компонентите и има един нов компонент, е абсолютна неистина! Това не влияе на цената!“, категорична беше министър Аврамова. Тя обясни, че в закона има предложения за вътрешно преразпределение на компонентите, като до момента те са били доставка на вода, отвеждане на вода и пречистване на вода. Потребителите заплащат тази част от услугата, която ползват.

Аврамова припомни, че консолидирането на ВиК в една обособена територия – един ВиК оператор, което е залегнало в законопроекта, е записано и в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г., приета през 2014-та година.

В Закона се предлага 28-те обособени територии на предоставяне на ВиК услуги от операторите в страната да съвпадат със съществуващите административни области с цел постигане на икономия от мащаба и по-висока ефективност при социално поносими цени.

С проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията се регламентират създаването на условия за планиране на развитието на ВиК системите, изискванията при проектирането и изграждането им, както и вещните права. С него се предлага нов концептуален подход в някои от политиките за развитие на отрасъла.

Процедурата по обществено обсъждане на изготвения законопроект стартира в началото на май 2020 г., когато беше публикуван консултационен документ, а обсъжданията по законопроекта започнаха през месец октомври.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!