FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Целостта на българската общност в Украйна била под заплаха

Министерски съвет да предложи спешна междуправителствена среща с Украйна за набелязване на конкретни мерки за защита на българското малцинство в страната. Това записаха в декларация депутатите заради подготвяна административна реформа в Украйна, която поставя в риск целостта на българското малцинство.

Още по темата

31 яну 2020 16:38

76

4 окт 2018 13:45

37

Народното събрание декларира своето категорично несъгласие към готвените промени и настоява правителството да предприеме всички действия за защита на българското население в Украйна.

Лидерът на НФСБ, която е и председател на групата за приятелство между България и Украйна, Валери Симеонов коментира, че през последните години дипломатическите и политическите отношения с Украйна бележат значителен напредък и в тях основно място заема въпроса за правата на бесарабските българи.

„Като заявява, че българската общност е интегрирана и лоялна част от украинската държава и общество, Народното събрание изразява своето безпокойство от подготвянето решение на Кабинета на министрите на Украйна за разделяне на Болградския адинистративен регион от пет громади“, записаха още депутатите в декларацията.

„Преди три дни научихме за подготвяно решение на МС на Украйна, с което района, в който живеят българите, ще бъде разделен на 5 части, с което се нанася тежък удар върху целостта на нашата общност, защото се извършва прегрупиране на населени места и някои от тях се присъединяват към други, в които няма българска общност“, посочи той.

Според него разделянето на Болградски административен регион на 5 административни единици, ще доведе до обезличаването на етническата идентичност на българите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че тази декларация не решава нито един въпрос и не е нужно да се напомня на изпълнителната власт да си върши работата.

„От ДПС винаги сме защитавали правата на българските общности и тази наша политика е последователна и ще продължи и занапред, но тази декларация не решава въпроса“, посочи той.

Кристиян Вигенин от БСП поиска гласуването по декларацията да бъде отложено и да бъде обсъдено в Комисията по външни въпроси в НС, но мнозинството отхвърли предложението му.

„Считам, че сега приемането й ще е контрапродуктивно преди да бъде прието от МС на Украйна, след което ще бъде внесено в украинската Рада и след това ние ще можем да действаме“, коментира той.

Според него трябва да бъде взето становище по въпроса и от изпълнителната власт в лицето на външния министър Екатерина Захариева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!