FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Хранителните разстройства продължават да са тема табу

Най-разпространените хранителни разстройства, анорексията и булимията, са двете лица на една болест според специалисти. По неофициални данни пациентите с хранителни проблеми у нас са над 250 000, но броят им със сигурност е много по-голям, тъй като не всички търсят помощ от експерти, съобщава БНР.

Жените с хранителни проблеми у нас за една година са се увеличили с повече от 20 на сто. Според статистиката във всяко училище има поне 10 момичета с анорексия. Катерина Чобанова, студентка по психология от Пловдив, разказва за ученичка и балерина, която след обида, че не достатъчно слаба и гъвкава, е отслабнала драстично и е стигнала до 34 килограма. „В момента тя е жива и здрава, очаква детенце, много е щастлива.“, допълва Катерина. 

Много често пътят към оздравяването продължава с години. В конкретния случай е отнело цели 10 години. Според Катерина едно от важните неща е пациента да има късмет да попадне на подходяите специалисти и да се престраши да говори за проблема си. Самата Катерина посещава голяма част от времето си да помага на хора с подобни проблеми. 

„Хранителните разстройства все още са тема табу сред обществото и много хора са с предразсъдъци към тях. Много хора не знаят, че това не е просто диета, не е просто глезотия, много често под това стоят много по-сериозни симптоми, много по-сериозни преживявания“, подчертава Чобанова.

Най-честите жертви на анорексията са тийнейджърките, а от булимия страдат предимно младите жени. И двете заболявания увреждат тежко психиката. Човек спира да има реална представа за външния си вид и живее в постоянен страх да не напълнее като почти не се храни. 

Трудно се откриват подобни заболявания, защото по правило страдащите не търсят помощ и трудно взимат решението да споделят за проблема. 

Болестта е изключително опасна, защото уврежда бъбреците, сърцето, черния дроб, създава хормонални проблеми, засягат се щитовидната жлеза и женските полови органи. Значително са зачестили смъртните случаи при тези момичета. Статистиката сочи, че едва 50% от тях живеят повече от 2 г. след откриване на болестта, ако не се вземат спешни мерки. Първата стъпка от лечението е осъзнаването на проблема, разказва Николета Няголова, студентка по психология и доброволец в инициативата „Матрица на глада“, която е посветена на хранителните разстройства. 

„Ако човек не стигне сам до осъзнаване, няма как да се промени и начинът му на поведение, т.е. дори приятели и роднини да му помогнат в началото, ако той не е осъзнат за проблема си, самият процес би бил много по-труден. В някои случаи страдащият е наясно с това, че има проблем, но по някакъв начин го отрича дори за себе си и пред другите“, пояснява Николета Няголова.

Николета Няголова и Катерина Чобанова са част от екипа, създал Фейсбук групата „Животът и хранителните разстройства“, която има близо 5 000 последователи. Сегашните ограничения, свързани с коронавируса, също имат отражение върху хората с хранителни разстройства. Специалистите отчитат тревожна тенденция – не само жени, а и все повече мъже и деца стават жертви на хранителни разстройства. На 2 юни се отбелязва Световния ден за борба с хранителните разстройства. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!