FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Фармацевтът е най-достъпният медицински специалист

В системата на здравеопазването в България профилактиката не съществува нито като политика, нито като реализирани програми. Оттам нататък всички разходи са високи. Това каза Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, в предаването „Бизнес старт“ по Bloombergtv.

По думите му това води до появата на пациента в здравната система, когато положението вече е доста зле.

Според Световната здравна организация (СЗО) фармацевтът е най-достъпният медицински специалист. В България той не е включен в нито една програма за профилактика, каза той.

Експертът посочи практиката в повечето европейски страни – докато магистър-фармацевтът говори с пациента, той го пита какви храни употребява, колко спортува.

„Поради пълната липса на контрол за начина на предписване на лекарства в България един пациент може да дойде в аптеката с предписани и 15 лекарства на рецептата. Освен че даваме много пари за лекарства, комбинацията на толкова много продукти прави лечението непредвидимо – никой не може да каже какво се случва в организма на един такъв пациент“, смята специалистът.

Според него системата на първичната медицинска помощ е недофинансирана.

„Ако успеете да се доберете до личен лекар след дълго чакане, той няма средства да ви направи никакви изследвания и после отивате в болница, където всичко е скъпо“, посочи той. По думите му в повечето западни страни контролът върху предписанието се осъществява от магистър-фармацевт.

Той коментира и темата за хранителните добавки.

„Регистрационният режим прехвърля един продукт от една графа в другата графа – това не значи, че хранителните добавки са се увеличили. Пазарът на хранителните добавки има потенциал да се увеличи 4 пъти“, смята той.

По думите му Българската агенция за безопасност на храните няма капацитета да оценява хранителните добавки и дали вътре няма скрити лекарства.

„В България има много хора, които се лекуват с билки, а в една Германия никой не пие чай от лайка, ако не му го е изписал лекар. Има пациенти, които ползват билки, консултирани с лекари или магистър-фармацевти“, казва той и допълни, че в образователната система в България лекарите не учат билки въобще.

„Един лекар няма да предпише билкова смес, защото не я познава“, даде за пример той.

Целият разговор гледайте тук.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!