FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Тънат ли в мизерия столичните театри?

Веселин Калановски, общински съветник и актьор, призова за увеличение на парите за театрите в София, съобщи Bulgaria ON AIR. Калановски призова и директорите на театрите да приложат предвиденото в браншовия трудов договор от 2018 г. увеличение на възнагражденията. В доклада си, той е посочил ниските заплати, мизерните условия на труд, както и за съмнителни суми за ремонти.
„В никакъв случай не мога да обвиня ръководството на театрите, специално общинските. Не мога да говоря за творческата атмосфера в тези театри, тя не е лоша, има колегиалност и краен творчески продукт. Но акцентът е върху начина, по който чиновниците и администрацията овъзмездява труда, който полагаме“, коментира Калановски в студиото на „България сутрин“.

Ириней Константинов, директор на театър „София“, смята, че не може да се говори за мизерия в театрите, както и за съмнителни ремонти.

„Когато няма за какво да се хванем, се хващаме за театрите. Основната заплата в театъра е 820 лв, а брутната е 901 лв. Не може да говорим за добро финансово присъствие. Никога заплататите не стигат и никога никой не е доволен от това, което взима“, коментира той.

Калановски пояснява, че за общинските театри все още не е изготвен бюджет в проектобюджета, а едно обединено звено, което се нарича „Дирекция култура“. В него са включени театри и райони, както и всички други културни места, включително и зоопаркът – (4 млн. лв) и гробщните паркове, за които са отделени 8 млн. лв. Но нямало отделно перо „Театри“.

„Няма по-добро нещо от делегирания бюджет. Той дава възможност на директора на театъра и административния състав да си планира дейността за цялата година. Този бюджет ми дава възможност да знам какво производство имам и коя постановка колко да ми струва. В никакъв случай делегираният бюджет не ме ограничава да правя беден театър“, каза още Константинов.

„Никъде в моя доклад няма дума срещу делегирания бюджет, никъде не съм казал, че това е лошо или грешно. Вашите заплати идват от общинския бюджет. Минималната работна заплата от тази година е 610 лв., а според браншовото споразумение от 2018 година минималната основна работна заплата на актьора трябва да е 915 лв.“, му отвърна Калановски.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!