FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Три пъти повече желаещи да станат заварчици

За последните три години броят на мераклиите да станат заварчици се е утроил. През 2020-а 1163 лица са придобили свидетелство в центровете за професионално обучение на възрастни, докато през 2018-а те са били 376. Това посочи експертът Силвия Тонева от Националната агенция за професионално образование и обучение, по време на представянето на изпълнението по проекта „Качество и ефективност“.

Тази година засилен интерес имало и към програмирането, пише „Монитор“. Миналата година пък най-много били мераклиите да станат козметици, заварчици и охранители. В топ 10 влизат и компютърен график, организатор на интернет приложения, помощник-възпитател.

Пандемията като цяло обаче е попречила на работата на центровете за професионално обучение. 70% от тях са били принудени да затворят, тъй като не е имало къде да се упражнява дадената професия. Проблеми имало при кандидатите да станат фризьори, козметици, готвачи, хотелиери, тъй като обектите са били затворени и е нямало как да се осъществи обучението. Това е довело и до прекратяването на част от курсове след отказ от страна на обучаващите.

По-малкият брой мераклии за курсовете пък довел до поскъпването им. Проблем е и липсата на възможност за организирането на обученията онлайн. Към момента по данни на НАПОО свидетелства са получили близо 50 000 души, докато за изминалата година те били общо над 90 000.

По време проекта били проучени нагласите сред работодателите относно квалификацията в центрове за професионално обучение. 50% от тях дори не били запознати с тях,  34% смятат, че придобитите умения не са актуални и не съответстват на потребностите на бизнеса. Само 27% от работодателите са отговорили, че биха се доверили на документ за квалификация, придобити в ЦПО. В същото време пък обучаващите се в центровете били удовлетворени от изкараните курсове и 90% от тях се чувствали подготвени за реална работна среда.

В събитието взе участие и зам.-социалният министър Зорница Русинова, която коментира, че трябва да се създаде единен сертификационен център и всеки, изкарал курс и взел сертификат от него, да бъде с признат документ от всяка една организация и работодатели. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!