FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

Студент за това какво е да си доброволец на първа линия

 
Проучване, което бъдещите лекари направиха помежду си, показа, че 67% от студентите по медицина в страната биха станали доброволци и биха се включили в борбата срещу COVID-19.

„През пролетта цялата пандемия беше по-сюрреалистична, все още осъзнавахме какво се случва. Сега лекарите са много изморени, те са на прага на силите си, а пациентите не спират да идват. Пандемията влиза в една спирала, която се изкачва“, сподели пред Bulgaria ON AIR студентът по медицина Диян Ганев, който за втори път доброволно влиза във ВМА, за да се бори с COVID-19.

Той става доброволец, защото смята, че трябва да се помогне на системата.

„Болниците ще трябва да откриват по 200 легла, което означава, че трябва да има хора, които да ги обслужват“, посочи студентът.

Според него основният проблем е свързан с кадрите и това, че много хора имат нужда от помощ.

„Много от моите колеги имат опит като помощници на сестри. Tе, освен че учат за лекари, могат да се включат в тази насока. Ние можем да помогнем с амбулаторен аспект – да му вземем PCR тест, можем да участваме в организацията в амбулаториите“, допълни още Ганев.

Той казва, че хората там са напрегнати и се чувстват уплашени.

„Липсва организация, която да направи така, че по-лесно да се включваме в борбата срещу коронавируса и да се учим на медицина. Имаме дистанционно обучение, което не е достатъчно добро“, коментира студентът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!